מאמרים

צו הורות פסיקתי

מהו צו הורות פסיקתי?

צו הורות פסיקתי משמעו הכרה בהורות של אדם מתוקף הקשר הזוגי בו הוא נמצא עם ההורה הגנטי של הילד, ללא צורך בצו אימוץ. כלומר, בן/ת זוג מאותו המין יכול/ה להירשם כהורה של הילד הביולוגי של בן/ת זוגו/ה מכוח צו ההורות הפסיקתי הניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה. המשמעות היא שבני הזוג יגדלו את הילד כזוג הורים שווי זכויות וחובות, וזאת ללא קשר לזיקה הגנטית של הילד למי מההורים.  

 

מעמד ההורות במדינת ישראל נקבע בכמה דרכים אפשריות:

  1. מכוח זיקה גנטית בין הילד להורים המיועדים.
  2. זיקה פיזיולוגית הנולדת מתוקף נשיאת ההיריון.
  3. אימוץ המוקנה להורים המאמצים במקרים בהם ההורים הביולוגים אינם מסוגלים לדאוג לטובת הילד.
  4. מכוח זיקה לזיקה – אדם יוכר כהורה מתוקף הקשר הזוגי בו נמצא עם ההורה הגנטי של הילד.

צו ההורות הפסיקתי הינו פרי הפסיקה וניתן מכוח המודל של זיקה לזיקה. צו ההורות הפסיקתי נוצר כדי ליתן מענה משפטי להכרה החברתית של זוגיות חד-מינית וישקף את מערכת היחסים בין הילד לבין בן הזוג נעדר הזיקה הגנטית כהורה לכל דבר ועניין.

 

מי רשאי להגיש בקשה למתן צו הורות פסיקתי?

  1. בנות זוג מאותו המין שנולד להן ילד מתרומת זרע אנונימית.
  2. בני זוג מאותו המין שנולד להם ילד באמצעות הליך פונדקאות.
  3. בני זוג במקרה בו אין ילד הורה ידוע.

 

קריטריונים למתן צו ההורות הפסיקתי

צו ההורות הפסיקתי יינתן בכפוף למספר קריטריונים שיוכחו על ידי בני הזוג:

  1. קיום קשר זוגי במשך 18 חודשים לפחות הכולל משק בית משותף.
  2. לבני הזוג מלאו 21.
  3. בני הזוג הם תושבי ישראל.
  4. לא חלפו 90 יום מיום הלידה.
  5. הבקשה נתמכה בתצהיר בדבר היעדר הרשעה בעבירות אלימות או מין, שמפאת חומרתן או נסיבותיהן מקימות חשש לפגיעה משמעותית בטובת הילד.
  6. תסקיר או חוות דעת של שרותי הרווחה שיובא בפני בית המשפט.

יודגש כי התנאים לעיל נתונים לשיקול דעת בית המשפט ובהתאם לנסיבות המקרה הספציפי. כמו גם, הגשת התסקיר אינה מחייבת את בתי המשפט, והגשתו נתונה לשיקול דעתו הבלעדי של השופט, ובהתאם לנסיבות המקרה.

 

היכן תוגש הבקשה למתן צו הורות פסיקתי?

הבקשה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה הקרוב ביותר לאזור מגוריהם של בני הזוג. הדיון בבקשה יתקיים בדלתיים סגורות, אלא אם החליט היושב בדין אחרת.

 

מהו מועד יצירת ההורות על פי צו ההורות הפסיקתי?

לאחרונה קבע בית המשפט העליון כי צו ההורות הפסיקתי יחול ממועד מתן הצו על ידי בית המשפט לענייני משפחה. קביעה זו התקבלה על בסיס העבודה כי צו ההורות הפסיקתי, הניתן לבן הזוג נעדר הזיקה הגנטית, הוא אינו צו הצהרתי בלבד אלא הוא צו מכונן, כלומר הוא יוצר את ההורות ואין מדובר בעובדה שיש רק להצהיר על קיומה.

חרף קביעה זו, קבע בית המשפט העליון פרמטרים לבחינת החלת צו ההורות הפסיקתי באופן רטרואקטיבי, מיום הלידה:

  1. עקרון טובת הילד – התחולה הרטרואקטיבית של צו ההורות הפסיקתי תהיה כאשר יש צורך מהותי במיסוד הקשר המשפטי בין הילד לשני הוריו, ואין בתחולה הרטרואקטיבי רק משום הענקת טובות כלכליות לבני הזוג.
  2. ממד הזמן – ככל שפער הזמנים בין הגשת הבקשה לבין מועד הלידה הוא קצר, הנטייה תהיה להעניק לצו תחולה רטרואקטיבית ממועד הלידה.
  3. היעדר זיקה הורית שלישית – המטרה היא לשלול קיומן של זיקות הוריות אחרות כלפי הילד ולהבטיח כי צו ההורות ממועד הלידה לא יוביל ליצירת “הורות משולשת” – לדוגמא במקרה של פונדקאות כשטרם נותק הקשר בין הילוד לאם הנושאת.

 

יצוין כי תהיה נטיית בתי המשפט לענייני משפחה הינה להחיל באופן רטרואקטיבי את צו הורות פסיקתי לגבי ילד שנוצר מתרומה זרע אנונימית, זאת כאשר הצו התבקש בתוך פרק זמן של 90 ימים מיום הלידה. 

 

מתן צו הורות פסיקתי גם לאחר פרידת בני הזוג

בית המשפט נתן צו הורות פסיקתי לבן הזוג נעדר הזיקה הביולוגית, וזאת לאחר פרידתם ופירוק הקשר הזוגי ובהיעדר הסכם הורות חתום. בית המשפט נימק את החלטתו על בסיס ההסתמכות, המחויבות והאחריות של בני הזוג לקטין שעה שקיימו תא משפחתי. נוסף לכך, דפוסי ההתנהגות והתנהלותו של בן הזוג כלפי הקטין הם אלו שגיבשו את הזכויות ההוריות שלו, ולכן למען שמירת טובתו של הקטין אין להפריד בניהם.

 

מתן צו הורות פסיקתי לבת הזוג שנפטרה

בית המשפט נתן צו הורות פסיקתי לאחר פטירת בת הזוג של האם הביולוגית, וזאת לאחר שבנות הזוג עמדו בתנאים למתן הצו. בית המשפט קבע כי צו ההורות יחול מיום הלידה ולמעשה הקנה לקטינה מעמד של יורשת חוקית של בת הזוג נעדרת הזיקה הגנטית.

 

עורכת הדין ליאורן עמר בעלת ידע וניסיון נרחב בתחום דיני המשפחה בישראל, ובפרט בענייני מעמדם של בני זוג בני אותו המין, ומעניקה שירותים משפטיים במגוון רחב של תחומים מתוך אמונה ושאיפה לפעול למען שוויון זכויות הקהילה הגאה בישראל.

  • כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד.

 

תחומי התמחות

ליווי מקצועי לאורך כל הדרך

הורות של אבר ובן

צו הורות פסיקתי

מהו צו הורות פסיקתי? צו הורות פסיקתי משמעו הכרה בהורות של אדם מתוקף הקשר הזוגי בו הוא נמצא עם ההורה הגנטי של הילד, ללא צורך

קרא עוד »

ייצוג חייב בהוצאה לפועל

נפתח נגדכם תיק בהוצאה לפועל? זה הזמן לפנות לייעוץ משפטי! אם אתם זקוקים לייצוג חייב בהוצאה לפועל, אנחנו במשרד עורכי דין ליאורן עמר הכתובת שלכם.

קרא עוד »
עורכת דין גירושין

עורכת דין גירושין

חשוב לדעת לגבי עורכת דין גירושין עורכת דין גירושין עוסקת לרוב בהסכמי ממון לפני ואחרי הנישואין, מו”מ לגירושין שידון בנכסים השונים, מחלוקות בקשר לילדים, משמורת

קרא עוד »
אדם מבוגר חותם על צוואה

עורך דין הסכם ממון

עומדים להתחתן בקרוב או נחשבים כידועים בציבור? הסכם ממון הוא אחד ההסכמים החשובים ביותר עבור בני זוג, בין אם אלה בני זוג נשואים ובין אם

קרא עוד »

דיני משפחה ומקרקעין

דיני משפחה ומקרקעין הם תחום משפט מורכב. צריך ללמוד את זה לעומק כדי לקבל הבנה טובה של זה.   דיני משפחה ומקרקעין דיני משפחה הוא

קרא עוד »
Call Now Button