מאמרים

‏‏הסכם הורות משותפת

בעשרות השנים האחרונות מתחוללים שינויים דרמטיים במוסד המשפחה, וההורות המסורתית כזוג הורים הטרוסקסואליים החיים תחת קורת גג אחת עם ילדיהם, משנה את פניה. אולם, כיום עם ירידת קרנו של סטטוס הנישואין ומודל המשפחה הקלאסית, קיימים מודלים שונים ליצירת יחסי הורות בין הורים וילדים, אחד מהם הוא הבאת ילד משותף לעולם כאשר היחסים בין ההורים אינם מבוססים על מערכת יחסים זוגית כלשהי, הם אינם חיים תחת קורת גג אחת, אינם מקיימים מסגרת של חיים משותפים ואין בניהם כל שיתוף.

מהי הורות משותפת?

מסע ההורות המשותפת מתחיל בהסכם הורות, ממשיך בתהליך ההפריה ומהלך ההיריון וכלה בלידת הילד ומימוש תנאי הסכם ההורות המשותפת.

בשלב הראשון, אישה וגבר עשויים להחליט להביא לעולם, בצוותא, ילד משותף מחוץ למערכת יחסים רומנטית ומבלי שהם מתכננים לנהל משק בית משותף. הקשר של ההורים המיועדים יכול שיהיה מבוסס על היכרות מוקדמת, או חיבור מיוחד שנרקם לצורך קיום ההורות המשותפת.

ההורות המשותפת כוונתה התקשרות הגבר והאישה, שהם אינם בני זוג, לממש את רצונם להפוך להורים ביולוגיים לילד, וליטול על עצם את האחריות המלאה בגידול ילדם המשותף, וזאת כאמור כשהם אינם חיים כבני זוג.

הצדדים להסכם יכולים להיות זוגות בני אותו המין או רווקים ורווקות בגילאים מתקדמים, שמטרתם המשותפת היא לממש את זכותם הטבעית להורות.

כיצד עורכים הסכם הורות?

הסכם ההורות המשותפת חוזה פני עתיד, ולכן עליו להיות מקיף ולכלול סוגיות רבות העשויות לחול במהלך תהליך הבאת הילד לאוויר העולם וגידולו. ההסכם יכלול את הנושאים הבאים:

– הסכמות והצהרות ההורים

ההסכם פותח בהצהרת ההורים כי אינם נשואים או מנהלים מערכת יחסים זוגית כלשהי, וההתקשרות בניהם נעשתה מתוך רצון חופשי ונועדה לשם הבאת ילד משותף לעולם.

בנוסף, פרק זה יכלול את זכותם המלאה של כל אחד מההורים להמשיך לנהל את ענייניו הפרטיים מבלי התערבות בחייו, לרבות בחייו הזוגיים ומערכות היחסים עם בן או בת זוג, לרבות בן/בת זוג מאותו המין. כמו כן, פרק זה יכלול התייחסות באשר למעמד בני/בנות הזוג של ההורים כלפי הילד.

– ההיריון והלידה

חלק זה יכלול את שלבי ההכנה לקראת מהלך ההיריון, לרבות את זהות הרופא, הוצאות ההיריון והיקפן, טיפולי ההפריה, בדיקות מקדמיות טרם הליך ההפריה ובדיקות וטיפולים במהלך ההיריון וכן את חלוקת חופשת הלידה. נוסף לכך, יכלול פרק זה, את רצון הצדדים בחזרה מתהליך ההפריה והשימוש בחומר הגנטי שנותר.

– אפוטרופסות

הצדדים יקבעו פרק זה את אחריותם המשותפת כלפי הילד, גידולו וחיכונו. וכן יסכימו על שם הילד ושם משפחתו.

– מקום מגורי הילד וההורים

בחלק זה של ההסכם, יקבעו ההורים את מקומו המרכזי של הילד, האיסור לעבור להתגורר עימו במדינה אחרת, וכן על המרחק בין דירות המגורים של ההורים.

– משמורת והסדרי שהייה

הנושא המרכזי בהסכם, הוא שיסדיר את תנאי המשמורת בגידול הילד בין ההורים, בין אם תהיה משמורת מלאה ובין אם חלקית, ואת היחס להסדרי השהייה של הילד עם כל אחד מההורים. פרק זה יכלול גם את הסדרי השהייה במקרה של חגים וחופשות, חופשות מהמסגרות החינוכיות, הסדרים במהלך ימי מחלה, במהלך חופשה בארץ ובחו”ל, בעניין אירועים משפחתיים, וכן את המשמורת בילד במקרה של חו”ח פטירת אחד ההורים וכו.

– מזונות הילד וכלכלתו

תשלומי המזונות ייקבעו בהתאם להיקף המשמורת המוסכמת בין ההורים, הכל במטרה לשמור על איזון צרכי הילד בשני בתי ההורים. כידוע, גידול ילד כרוך בהוצאות רבות, ולכן חשיבות עליונה היא לקבוע מראש את סכום המזונות ומועד תשלומם שיועברו מהורה אחד להורה השני.

– חינוך ומסורת

פרק זה יכלול את הסכמות ההורים על תפיסת העולם ואופן החינוך של הילד במסגרות החינוכיות.

– אופן הסדרת המחלוקות

כל פרק בהסכם יכלול תרחישים העשויים להתעורר בגידול הילד ולמחלוקות העשויות להתגלע במקרים אלו, ולכן נקבע את אופן פתרון המחלוקות בעתיד באמצעות גורמים שלישיים כמות, הליך גישור וכו.

המעמד המשפטי של הסכם ההורות

ניתן לערוך את הסכם ההורות המשותפת עוד בטרם שלב תכנון ההיריון. לאחר חתימת הצדדים על ההסכם, ההסכם מקבל תוקף משפטי של חוזה. לאחר לידת הילד, ועל מנת להסדיר את הסוגיות הכלולות בהסכם, יש להגיש את ההסכם לאישור של בית המשפט לענייני משפחה על מנת ליתן לו תוקף של פסק דין.

במעמד אישור ההסכם בפני בית המשפט, מוודאים כי ההורים מבינים את תוכן ההסכם ומשמעויותיו וכן שהוא נחתם מתוך רצונם החופשי אשר מבטא את טובת הילד.

חשוב לציין כי ככל והצדדים מעוניינים להשתמש בגורם רפואי לצורך ביצוע הפריה, הם נדרשים לערוך הסכם הורות משותפת שיכלול מספר סעיפים, שבלעדיהם לא יוכלו לבצע את ההליך הרפואי.

לאור מורכבותו של הסכם ההורות המשותפת על הצדדים לפנות לעורך דין המתמחה בתחום דיני המשפחה שיערוך את ההסכם בצורה מיטבית ומפורטת, כך שתכלול את רצונותיהם ודרישותיהם באופן מקיף שיצפה סוגיות עתידיות, על מנת למנוע מחלוקות מורכבות בעתיד.

משרדה של עורכת הדין ליאורן עמר מתמחה בתחום דיני המשפחה והדין האישי, בעל ניסיון רב בניסוח הסכמי הורות משותפת ומעניק שירותים משפטים במגוון רחב של תחומים.

כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד.

תחומי התמחות

ליווי מקצועי לאורך כל הדרך

אמא אבא ילד הולכים בפארק

עורך דין לענייני משמורת

מחפשים עורך דין לענייני משמורת? זקוקים לייעוץ משפטי בנושא גירושים? אחד הנושאים החשובים ביותר בכל תהליך גירושים עם ילדים משותפים הוא נושא המשמורת. הן קביעה

קרא עוד »

דיני משפחה ידוע בציבור

החלטתם לחיות כזוג ללא נישואין? רוצים סיוע משפטי? ב-2 העשורים האחרונים ניתן לראות בישראל בני זוג רבים אשר בונים חיים משותפים ללא הגעה לרבנות לצורך

קרא עוד »

חוק הירושה בישראל

חוק הירושה בישראל הוא המסגרת המשפטית שמאפשרת לאדם להעביר את נכסיו למורשים שלו לאחר מותו. חוק זה מעגן בתוכו כמה אספקטים מרכזיים כגון כיצד להתנהל

קרא עוד »
Call Now Button